Home » Комунальні процеси » Захист лісу при будівництві. Консультації щодо збереження дерев
лісу

Захист лісу при будівництві. Консультації щодо збереження дерев

Ні для кого не секрет, що в наш час ділянки, на яких на момент покупки знаходяться здорові дорослі дерева лісових порід, помітно виграють у ціні. Якщо Вам пощастило стати щасливим власником лісу, не забувайте про необхідність турботи про Ваші дерева. Особливу увагу потрібно приділити лісові підчас забудови, зведенні парканів, доріг та прокладання комунікацій. Справа в тому, що рослини, висаджені 30-80, а то і більше 100 років тому, сформувалися в умовах, коли в лісі не велися землерийні роботи. Відповідно кореневі системи дерев сформувалися характерно для виду і грунтово-гідрологічних умов місцевості, зайнявши в товщі землі певне місце. Деревам необхідні вода і харчування, тому вони розподіляють свої коріння в різних шарах землі, щоб мати рівномірний доступ до всіх потрібних речовин. Частина коренів йде на глибину, частина залишається в родючому шарі. При високому рівні грунтових вод, особливо на піску і торфовищах, потужність шарів невелика, а їх несучі здібності залишають бажати кращого, що поряд з нестачею елементів живлення на таких землях, призводить до граничності здатності протистояти вітру, а також намерзання льоду і снігу на кронах дерев. У таких умовах перерізання кореневої системи при роботі землерийних машин або підчас ручного риття, неодмінно позначається на стані насаджень.

Характерним є випадіння окремих дерев у близькому до шаховому порядку на різній відстані від траншеї або котловану. При цьому немає можливості визначити, яке дерево випаде. Причина випадання дерев – механічне порушення їх кореневої системи. Дерева слабшають і можуть загинути під дією декількох окремих факторів. Насамперед, результатом пошкодження коренів є статичне зниження опору парусному навантаженню: рослини не витримують сильного вітру і падають, не маючи можливості утриматися в грунті. В результаті зменшення маси продуктивної кореневої системи, також може порушитися нормальне постачання рослин водою та поживними речовинами. Сигналами цього є зниження інтенсивності забарвлення листя і хвої і випадання окремих скелетних гілок, розташованих згідно пошкодженим риттям коріння. Дерева можуть загинути і в результаті зараження різними хворобами: в поранення на покривах кореневої системи проникають шкідливі організми та грибкові фітопатогени, що викликають розвиток фітопатологічних змін і іноді призводять до випадання дерев.

Як же захистити ліс під час проведення землерийних робіт? Треба насамперед вести будівництво грамотно, ставлячи перед собою свідому мету не пошкодити лісові насадження. Важливим способом запобігання небажаних наслідків є правильна прив’язка котлованів, яка, якщо і не виключає проблему повністю, то значно знижує ризик знищення дерев. Риття траншей треба здійснювати безпечним для коренів методом. Наші фахівці розробили техніку швидкої і якісної прокладки комунікацій в обхід осьових несучих коренів дерев. За цієї методики риття здійснюється, але при цьому коріння рубати не потрібно. Важливим аспектом є правильний вибір місць для колодязів, ям, дренажів. У цьому необхідно довіритися фахівцеві, він зможе ретельно обстежити місцевість і знайти ділянку, на якій риття глибоких ям істотно не зачепить кореневі системи дерев і не призведе до їх загибелі, чого важко добитися самостійно. Якщо Вам дороги Ваші рослини, при веденні будівельних робіт категорично забороняється навіть незначно згрібати верхній шар грунту ні вручну, ні за допомогою техніки, особливо бульдозера. Бульдозерові нічого робити під деревами, якщо Ви хочете зберегти ліс здоровим! Фитопатологичну діагностику потрібно здійснювати на ранніх стадіях можливого зараження і відразу ж вносити профілактичні препарати від гниття, для загоєння ран і т. д., не допускаючи ураження кореневих систем. У цій сфері ми користуємося перевіреними багаторічною практикою методами, постійно вдосконалюємо способи профілактики і лікування рослин, домагаючись значних результатів.

Звичайно, при проведенні землерийних робіт у лісі існує багато інших небезпек, аналізувати які потрібно, виходячи з кожної окремої ситуації. Фахівці науково-дослідного центру «Зелена клініка» консультують і надають послуги супроводу робіт. Ми охоче ділимося нашими напрацюваннями з будівельними організаціями, забудовниками та власниками землі, забезпечуючи силами професіоналів правильне планування, ще на етапі архітектурного та ландшафтного проектування, а також проводимо супровід якісного виконання землерийних і ландшафтних робіт у Вашому лісі. Пам’ятайте, що виправляти завжди складніше і дорожче, ніж правильно зробити спочатку, тим більше що не завжди можна виправити наслідки неакуратно виконаних в лісі чи біля особливо цінних дерев робіт.

Зв’язок з нами по телефону:
+380443606770
+380800750842
+380631813995